Prova de cursa: KTM EXC 450 R
Test Drive MOTO

Si se suposa que una motocicleta està "preparada per a la cursa", l'única prova real d'aquesta màquina s'anomena carrera. El Campionat d'Eslovènia de Cross Country és ideal per a això: en primer lloc perquè és possible córrer sense llicència de cursa, en segon lloc perquè les curses són relativament igualades, i en tercer lloc perquè totes les curses se celebren dissabte; perquè puguis curar (o almenys rentar) les ferides de batalla de la teva bicicleta i tot el teu equip el diumenge. Les curses de dos dies requereixen molt més temps, que tots ens falta al seu torn.

La primera cursa va ser a Dragone i hi vam portar la prova EXC literalment des del primer servei. Tres hores més tard, Simon a Lithia va canviar el filtre d'oli, l'oli (Motorex 15W50), va comprovar les vàlvules, els radis de les rodes i va netejar el tub d'escapament a la part davantera del motor, on immediatament vaig fregir els pantalons el primer dia. Un accessori essencial que KTM no ofereix de sèrie (no obstant això, el bastidor del tub té tots els forats roscats necessaris) és el protector del motor. Podeu optar pel plàstic, però el metall és més durador, tot i que és més pesat i afegeix un acompanyament aplanat no tan agradable al rebombori del motor monocilindre. El que no espantarà ningú és per què el motor tritura sobtadament com si no hi hagués oli. L'últim dia abans de la cursa va ser al seu magatzem de Shire (www.ready-2-race.com). Literalment una hora abans de la sortida, vam descobrir que la palanca de goma esquerra gira sobre el volant, cosa que pot convertir-se en un autèntic malson durant la carrera. Gràcies de nou a Dejan i a qui va prestar el telegrama.

I com ha anat la moto a la pista de gairebé tres quilòmetres per la qual hem recorregut dues hores? A les primeres voltes tots dos vam ser una mica de fusta, després de vidre, i després de 20 voltes vaig acabar novè entre 39 pilots de la classe E2 R2. A la penúltima volta, em vaig adonar que a velocitats més baixes feia fum del refrigerador de líquids, i el problema era probablement la brutícia que s'havia acumulat al voltant de l'assassí, fent que no dissipés prou calor. En aquest cas, l'EXC no dubta a vessar aigua calenta a la superfície ja que no disposa de dipòsit d'expansió ni refrigeració forçada (de sèrie). En dues hores no calia repostar, ja que amb prou feines es va menjar la meitat del contenidor transparent.

Abans de la cursa a Slovenj Gradec, he de substituir les palanques d'embragatge i fre per manetes de canvi o instal·lar protectors de direcció tancats perquè la carrera no acabi abans d'hora per una caiguda innocent. Ara també estic content amb el rendiment de la caixa de canvis, que era pesada durant el funcionament, però al ralentí. Tanmateix, la suspensió s'haurà d'ajustar al pes perquè no s'enganxi després dels salts llargs. A la moto li queden sis curses més, i al final de la temporada prometem un reportatge radical.

A veure si l'eslògan KTM s'aguanta o no.

text: Matevzh Hribar, foto: Uros Modlic (www.foto-modlic.si), Matevzh Vogrin, David Dolenc, Matevzh Hribar

Quant costa en euros?

Primer servei (oli, filtre, consumibles, treball) 99 EUR

Protector de motor d'alumini X FUN 129 EUR

KTM EXC 450 R

Preu del cotxe de prova: 8.890 €.

Informació tècnica

motor: monocilindre, quatre temps, 449 cm3, relació de compressió 3:11, carburador Keihin FCR-MX 9, elèctric i d'arrencada de peu.

Potència màxima: np

Par màxim: np

Transferència d'energia: Transmissió de 6 velocitats, cadena.

Marc: acer tubular, alumini auxiliar.

Frens: bobina frontal? 260mm, bobina posterior? 220 mm.

Suspensió: forquilla telescòpica invertida ajustable davantera WP? 48 mm, 300 mm de recorregut, amortiguador posterior WP ajustable, 335 mm de recorregut.

Pneumàtics: 90/90-21, 140/80-18.

Alçada del seient des del terra: 985 mm.