HRT, adéu a la F1 – Fórmula 1
Fórmula 1

La HRT no participarà al Campionat del Món de F1 de 2013. L’equip espanyol, que ocupa el lideratge poc envejable d’un equip que va sortir repetidament a la pista sense guanyar punts, no va trobar nous compradors i, per tant, va haver d’acomiadar-se del Circ. Anem a conèixer-lo més junts història.

El primer equip (i fins ara únic) ibèric de Fórmula 1 es va fundar amb el nom Hispània antic pilot valencià Adrian Campos (millor resultat - 14è lloc amb Minardi el 1987), persona capaç de l'equip Kampos Meta guanyar dos títols F3 al Campionat d’Espanya i a l’Open Europeu.

L’estable es ven immediatament a l’empresari. Jose Ramon Karabanteque va canviar el nom Equip Hispania Racing (d'aquí l'abreviatura HRT): es posa en contacte amb Dallara sobre el disseny del marc, per a i Motors Cosworth i el brasiler va ser escollit com a primer pilot Bruno Sennamés conegut pel seu parentiu (Ayrton era el germà de la seva mare) i el seu patrocinador (La Embratel, la segona companyia telefònica del país sud-americà) i pel seu rendiment en les categories menors.

La primera temporada, el 2010, comença malament: al gener, l’equip anuncia que no pot participar a les proves d’hivern i al febrer és nomenat director esportiu. Colin Kolles (només per l'experiència de tres equips sense èxit, Jordan, Midland i Spyker), i només el 4 de març, una setmana abans del debut del Gran Premi, es va anunciar el nom del segon pilot. Índia Karun Chandhok és un novell però compta amb palmeres (lleugerament) més riques que el seu company d’equip des que va guanyar la Fórmula Renault V6 Àsia fa quatre anys.

Habitació individual F110 fa les seves primeres voltes durant els entrenaments lliures de la primera cursa de Bahrain: Senna acaba classificant-se a més de 9 segons de Pole Vettel, mentre que Chandok ho fa encara pitjor, a gairebé 11 segons. L'indi ocupa dues catorzenes posicions (fins ara el millor resultat de l'equip) a Melbourne i Montecarlo, i Senna és substituït pel japonès. Sakon Yamamotodesprés de dues males temporades amb Super Aguri i Spyker.

Bruno és recordat en el pròxim Gran Premi a Alemanya i Yamamoto substitueix Chandok fins que ha de deixar pas a l’austríac. Christian Klien a Singapur per intoxicació alimentària. Sakon torna a la cursa en proves a casa a Suzuka i Corea (on Senna encara és 14è, útil per mantenir-se per davant del rànquing mundial Virgin), però en les dues últimes curses, Klien torna a ser propietari.

El 2010 acaba amb moltes promeses incomplertes: es parla de motors Ferrari (que abans no estaven disponibles), proves amb el campió de GP2 Pastor Maldonado (que ja estava en contacte amb Williams) i fins i tot un acord amb Toyota per subministrar el (mai utilitzat) TF110. un any abans. La casa japonesa, sense veure diners, ho fa explotar tot. Però això no és tot: la TRH renuncia FOTO (Associació d'Equips de Fórmula, l'associació que recull els quadres del Circ) denuncia la falta de respecte als equips reduïts, però el motiu real és l'impagament de la matrícula d'enguany.

D’altra banda, la qualitat dels pilots està millorant: índia Narain Kartikeyan (18è lloc al Mundial de 2005 amb Jordània) i el nostre Vitantonio Liuzzi (15è lloc un any abans a Force India) ha aconseguit resultats interessants durant la temporada. Dos cotxes individuals F111 no es van classificar per a la primera carrera de l'any a Austràlia, però ja al Canadà, el tretzè lloc de Liuzzi (el millor de la història) li permet tancar per segon any consecutiu per davant de Virgin.

A Silverstone, Kartikeyan, culpable de ser més lent que Liuzzi, és substituït per un australià. Riccardo (guanyador del prestigiós campionat britànic de Fórmula 3 dos anys abans). Durant el mateix període, la companyia Capital Thesan adquireix la major part de l’equip. El jove pilot d’ultramar es troba immediatament amb més talent que Liuzzi, que només dóna la roda a Kartikeyan per fer una prova a l’Índia.

A finals del 2011, Colin Colles deixa el pont i aviat és substituït per un antic pilot espanyol. Luis Pérez-Sala (28è al Campionat Mundial de F1 de 1989 amb Minardi). Per a la temporada 2012, se selecciona el pilot més talentós d’aquest equip: l’ibèric Pedro de la Rosa (Onzè lloc al Campionat Mundial del 11 amb McLaren), que passa al costat de Kartikeyan.

A la primera cursa de la temporada a Austràlia, dos F112 no poden córrer ja que es classifiquen massa lentament i l’equip ha decebut amb expectatives ja baixes al llarg de la temporada. HRT tanca per darrera vegada a la classificació i és el 15è classificat per Kartikeyana a Montecarlo com el millor lloc.