Red Bull, l'equip de F1 que et dóna ales - Fórmula 1
Fórmula 1

La Red Bull no té molta experiència a la Fórmula 1: fa deu anys l’equip austríac ni tan sols existia, i ara ja ha guanyat vuit campionats del món (quatre pilots amb Sebastian Vettel i quatre constructors).

L’equip més fort d’aquesta dècada va aconseguir, malgrat la seva curta edat, dominar els darrers campionats contra equips més famosos. Gràcies a un dels pilots amb més talent i a un dissenyador excepcional. Anem a conèixer-lo junts història.

Red Bull: història

La Red Bull Es va fundar oficialment a finals del 2004 quan una empresa austríaca de begudes energètiques va comprar l'equip de Jaguar durant la crisi financera per només un dòlar. A canvi, la companyia es compromet a invertir 400 milions de dòlars en tres temporades.

В Motors Cosworth i el britànic és cridat al paper de cap d’equip Christian Horner, fundador de l’equip de Fórmula 3000 Cremen. L'expert David Coulthard és el primer guia, i l'austríac interpreta alternativament el paper del segon conductor. Christian Klien i el nostre Vitantonio Liuzzi.

Debut a la F1

Debut a F1 d' Red Bull és excepcional: a Austràlia, Coulthard (4t lloc) i Klien (7è) sumen punts i aconsegueixen el millor resultat de la temporada per a l’equip austríac, que va acabar l’any al 7è lloc entre constructors, per davant de Sauber.

Arribada de Newey i primer podi

El 2006 és un any important per a Red Bull, amb el decebedor Liuzzi a peu i Motoritzat Ferrari. Però la notícia més important es refereix a l'atracció d'un dissenyador brillant. Adrian Newey: és als anys noranta Williams i McLaren han guanyat sis títols mundials de constructors.

La Red Bull el campionat va acabar de nou en el 7è lloc, però Monte Carlo arriba el primer podi amb Coulthard, el tercer a la meta.

I un motor Renault

El 2007, una llarga relació entre l'equip austríac i Renault (proveïdor Motoritzat). Mark Webber ocupa el lloc de Klien (substituït en els últims tres grans premis del 2006 per l'holandès) Robert Durnbos) com a copilot i va acabar tercer al Nurburgring. Al final de la temporada, Red Bull ocupa el cinquè lloc del Campionat del Món.

L’any que ve la situació per Red Bull no és el millor: arriba un altre tercer lloc -al Canadà- amb Coulthard, però la temporada acaba al 7è lloc, fins i tot per darrere dels "cosins" Toro Rosso.

Arriba Vettel

Amb l’arribada de joves talents Sebastian Vettel - capaç de portar Toro Rosso al primer graó del podi a Monza el 2008 (abans, Red Bull no havia aconseguit cap resultat) - "lattinari" comença a sorprendre. Primer èxit en Xina gràcies a Vettel, va arribar després de només tres metges de capçalera. En segueixen cinc més (tres Sebastians al Regne Unit, Japó i Abu Dhabi i dos Webbers a Alemanya i Brasil), que permeten a l'equip centreeuropeu acabar el Campionat del Món de Constructors en segona posició darrere de Brawn GP.

I la Copa del Món

Primers dos Mundials de la FIFA Red Bull arriben el 2010: Vettel guanya el títol del pilot amb cinc victòries (Malàisia, Europa, Japó, Brasil i Abu Dhabi), i les quatre victòries de Webber (Espanya, Montecarlo, Regne Unit i Hongria) també guanyen el títol de productor.

El 2011 és la millor temporada de la història de l'equip austríac: malgrat un Webber decebedor (només un èxit en l'última cursa de la temporada al Brasil), el bicampió del món Vettel també dóna el campionat de constructors gràcies a onze victòries ( Austràlia, Malàisia, Turquia, Espanya, Montecarlo, Europa, Bèlgica, Itàlia, Singapur, Corea del Sud i Índia).

La temporada 2012 és més controvertida que l'anterior, però Red Bull continua destacant entre els pilots (cinc victòries de Vettel -Bahrain, Singapur, Japó, Corea del Sud i Índia- i dues victòries de Webber a Montecarlo i el Regne Unit) i entre els fabricants.

El 2013 vam assistir a l’autèntic domini de l’equip austríac: la temporada encara no s’ha acabat, però ja hi ha dos títols a la butxaca. Onze victòries (amb dos GP restants) per a Vettel, zero (però amb quatre segons llocs) per a Webber.