10 mites sobre Ayrton Sena: cert o fals?
articles

El difunt tres vegades campió del món de Fórmula 1 Ayrton Senna és una llegenda entre els aficionats a l'esport i, per a molts, segueix sent el millor pilot que mai ha fet al circuit.

Després de la seva mort, l'1 de maig de 1994, Senna va ser mitificat ràpidament, però els que el veien en directe cada cop eren menys, i els joves fans van tenir una idea del seu talent a partir de la cobertura televisiva de baixa qualitat dels anys 80.

El lloc, batejat amb el nom d’Ayrton Senna, creat per preservar la memòria del pilot amb l’aval de la seva família, ofereix dades interessants sobre la carrera i l’èxit del brasiler. Incloent aquests 10 mites sobre ell, alguns dels quals, però, no es corresponen amb la realitat. Vegem i recordem un pilot talentós però controvertit.

Senna guanya la carrera en un cotxe sense frens

És cert. No obstant això, no estava completament sense frens, però poc després de començar la cursa britànica de Fórmula Ford a Snetterton, Senna va trobar que hi havia problemes per aturar-se. A la primera volta, es va retirar del lideratge per diverses posicions, adaptant la seva conducció al nou comportament del cotxe. Llavors llança una sèrie d’atacs i, tot i que només funcionen els frens del darrere, aconsegueix recuperar el primer lloc i guanyar. Després de la cursa, els mecànics es van sorprendre confirmant que els discs anteriors estaven freds de gel, és a dir, que no s’utilitzaven.

La cançó "Victory" va ser escrita sobre els èxits d'Ayrton

Estirat. Aquesta cançó brasilera s'ha convertit en sinònim de les victòries de Fórmula 1 de Senna, però la veritat és que els fans la van sentir per primera vegada a la final del Gran Premi del Brasil del 1983 quan va guanyar Nelson Piquet. En aquell moment, Senna encara competia a la Fórmula 3 britànica.

Senna va ser seleccionat pels pilots número 1 de Fórmula 1

És cert. A finals del 2009, la revista Autosport va organitzar una enquesta a tots els pilots actius de Fórmula 1 que van registrar almenys una cursa al campionat. Van situar Senna en primer lloc, seguit de Michael Schumacher i Juan Manuel Fangio.

L’any passat, la Fórmula 1 va organitzar una enquesta similar entre els pilots que competien al campionat del 2019 i 11 d’ells van votar per Sena.

Senna va guanyar la cursa des de l'última posició

Mentida. Senna té 41 victòries en la F1, però l'última posició inicial on va guanyar una carrera va ser la cinquena a la graella de Phoenix el 5.

Senna va guanyar la cursa en una sola marxa

És cert. Amb prou feines hi ha un aficionat a la Fórmula 1 que no conegui la victòria de Senna al Brasil el 1991. Aquest és el seu primer èxit a casa, però a la volta 65, descobreix que s’ha quedat sense la tercera marxa i després no pot girar la quarta, etc. La caixa està a punt de bloquejar-se, però Senna fa les darreres 4 voltes de la cursa en sisena marxa, perd el liderat però guanya la carrera. Al final, els seus dits amb prou feines es desprenen del volant i al podi li costa trobar la força per aixecar la copa.

Senna va signar un contracte per conduir un Ferrari

Estirat. Ayrton mai no va amagar que volia jugar a la Scuderia, però mai no va signar cap contracte amb l'equip. No obstant això, hi ha informació fiable que va estar en converses amb Luca di Montezemolo i que després de Williams molt probablement es traslladarà a Ferrari.

Senna va aconseguir tancar el segon d'una volta

Mentida. Però Ayrton s'hi va acostar diverses vegades. Un exemple perfecte d'això és la seva primera victòria a la F1 el 1985 a Portugal: va guanyar amb 1 minut i 2 segons d'avantatge sobre el segon Michele Alboreto i una volta per davant del tercer Patrick Tambe.

Senna va registrar la volta més ràpida dels boxes

És cert. Sembla increïble, però és un fet. El 1993 a Donington Park, Senna va aconseguir una de les seves victòries més famoses, amb la primera volta després de la sortida va ser llegendària: tenia cinc cotxes per davant per prendre el lideratge. A la volta 57, Sena va volar pels boxes però no es va aturar als mecànics de McLaren, durant molt de temps pensat que es devia a problemes de comunicació per ràdio. Però Ayrton explica que això formava part de la seva estratègia en la lluita contra Alain Prost. En aquell moment no hi havia límit de velocitat a les caixes.

Senna se sent molt bé a la pista humida des del primer inici

Estirat. Senna no va tenir un bon rendiment en la seva primera cursa de karts mullats, però això el va impulsar a practicar encara més en pista mullada. I utilitza cada pluja a Sao Paulo per conduir el seu cotxe.